donderdag 25 september 2008

tante pastellia

onderzoek: basisemoties in casino

Basisemoties
Nog maar eens de belangrijkste gezichtsuitdrukkingen bij uiting van emotie:
1. vreugde
2. verrassing
3. angst
4. verdriet
5. woede
6. afkeer
Deze emoties zijn universeel herkenbaar aan de gezichtsuitdrukking, ongeacht cultuur.

Internetsite: http://lichaamstaal.web-log.nl/lichaamstaal/2005/04/basisemoties.html
6 basisemoties met eigenschappen
1. Verdriet: de mondhoeken gaan naar beneden, net als de oogleden. De ogen staan minder scherp.
2. Blijdschap: beide mondhoeken gaan omhoog. Een echte glimlach is te onderscheiden van een nepglimlach doordat de ogen ook meedoen: de wenkbrauwen gaan naar beneden terwijl de wangen omhoog gaan, evenals de huid vlak onder de ogen.
3. Walging: rimpelingen lans de rand van de neus. De neusgaten worden smaller, de bovenlip gaat omhoog, de onderlip puilt uit, de wangen gaan omhoog. De wenkbrauwen zakken iets, waardoor soms kraaienpootjes rond de ogen te zien zijn
4. Boosheid: gefronste wenkbrauwen, samengeperste lippen en opeengeklemde kaken maken dit de makkelijkst herkenbare emotie
5. Verrassing: de wenkbrauwen gaan omhoog zonder naar elkaar toe te trekken, zoals bij angst het geval is. De ogen worden groter en ronder. In extreme gevallen valt de mond open van verbazing.
6. Angst: de ogen worden groter, de mondhoeken gaan naar achteren, de mond is een klein beetje geopend. Er zijn een paar rimpelingen in het voorhoofd te zien; de wenkbrauwen gaan omhoog en naar elkaar toe.

dinsdag 23 september 2008

herschrijving troonrede

Kim gudden 23-9-08

Herschrijving troonrede

Couplet 19

Duidelijkheid tussen burgers onderling schept vertrouwen in de overheid. Er komt meer toezicht zodat men zich veiliger voelt in de wijk, op straat e pleinen. Er komen consequenties voor mensen die de veiligheid voor andere ontnemen. Ieder individu kan zich inzetten voor een veiligere wijk. Ook worden vrijwilligers van goed dadigheids bedrijven beloont voor hun bijdrage tot een veilige maatschappij. Ook het vrijwillig handelen tot hulp voor anderen krijgt bijzondere aandacht.

Couplet 20

Voor jongeren die hulp nodig dienen te hebben worden betere voorzieningen getroffen. Ze krijgen grotere kansen op een gezond herstel.
Ouders worden betrokken bij het behandelingsplan, ze worden aangesproken op het gedrag van de kinderen. Er wordt naar een mogelijkheid gezocht om de kinderen weer op het goede pad te zetten d.m.v. instellingen.

Couplet 21

Er wordt meer aandacht gevestigd op de verhoging van de kansen van de mensen door een goede scholing. Ook het onderwijs wordt verbeterd. Ze willen meer aandacht richten op de zwakken scholen en op de onontwikkelde vakken zoals taal en rekenen. Er komen speciale vakscholen voor MBO studenten zodat zij zich al vroeg kunnen richten op hun vak. Leerkrachten worden beloond voor hun goede daden, ze worden begeleid door scholingsmogelijkheden.
Kunst wordt meer gestimuleerd, vooral kinderen moeten vroeg in aanraking komen met kunst en worden daartoe aangezet door gratis toegang to musea.